Orkestra e franceskanëve dhe frati që nxori gjenitë e muzikës shqiptare

0
40

Banda e Shkolles Franceskane. Kel Marubi, 193021 Tetor, 2020 18:00

Ai studioi filozofi, teologji dhe muzike. Nga dora e tij dolën mes të tjerëve edhe Prenkë Jakova, Çesk Zadeja, Tish Daija, Tonin Harapi, Tonin Rrota, Pjetër Dungu, Abdulla Grimci, Simon Gjoni, Zef Gruda, Lukë Kaçi e Gjon Kujxhia.

Shkodra njihet si qyteti i themelimit të orkestrës së parë frymore në Shqipëri, në vitin 1878. Arbëreshi françeskan At Markoci me ndihmat që mblodhi në popull, bëri të mundur ardhjen e mjeshtrit napolitan Giovanni Canale, i cili për katër vite me radhë e drejtoi këtë bandë muzikore dhe pregatiti instrumentistë te rinj. Me vone Shkodra pati nje seri orkestrash frymore.

Ne foto te Kel Marubit, shohim banden muzikore të vitit 1930, të Kolegjit Franceskan me drejtues Atë Martin Gjoka O.F.M. (1890 – 1940 ).

Ai studioi filozofi, teologji dhe muzike. Nga dora e tij dolën mes të tjerëve edhe Prenkë Jakova, Çesk Zadeja, Tish Daija, Tonin Harapi, Tonin Rrota, Pjetër Dungu, Abdulla Grimci, Simon Gjoni, Zef Gruda, Lukë Kaçi e Gjon Kujxhia.

Falë punës se Gjokës dhe muzikantëve të tjerë t’asaj kohe, Shkodra u bë qëndra më e rëndësishme e jetës muzikore në Shqipëri, gjatë periudhës midis dy luftrave e sidomos mbas Luftës së Dytë Botërore.

Burimi:/Dosja.al

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here