Pandemia izolon kryeqytetin francez – Parisi hyn zyrtarisht në fazën e dytë të bllokimit, sfidë për ekonominë

0
44

Kryeqyteti francez, Parisi, hyri zyrtarisht në ditën e parë të raundit të dytë të bllokimit, në 30 tetor.  Në ditën e parë të bllokimit të dytë, kishte ende shumë trafik në rrugën Champs-Elysees, rruga kryesore e Parisit. Krejt ndryshe nga bllokimi i parë, qyteti lejon që njerëzit që duhet të punojnë, të punojnë sa më shumë që të jetë e mundur. Sidoqoftë, numri i këmbësorëve në trotuare ishte vetëm rreth një për qind ose edhe më pak se e kaluara. Pothuajse të gjitha dyqanet në rrugën kryesore të Parisit ishin mbyllur siç kërkohej. Vetëm restorante të ushqimit të shpejtë, furra buke dhe dyqane kompjuterash vijojnë të qëndrojnë të hapura për të përmbushur nevojat themelore të banorëve.

Në fakt, më shumë dyqane po qëndrojnë të hapura këtë herë krahasuar me muajin  Mars, duke reflektuar përpjekjet e qeverisë franceze për të bërë më të mirën për të mbajtur ekonominë në këmbë. Supermarketet në zonat e banuara të Parisit, ishin të pajisur plotësisht në ditën e parë të bllokimit dhe nuk kishte asnjë blerje paniku. Gjithçka duket se është e rregullt. Disa nga industritë janë goditur rëndë këtë herë, përfshirë hotelierinë, kinematë dhe libraritë.

Sidoqoftë, Federatat e Ndërmarrjeve të Vogla dhe të Mesme Franceze thanë se dyqanet e vogla në Francë kishin shumë të ngjarë të falimentonin gjatë bllokimit. Mbajtja e një ekuilibri dinamik midis parandalimit të epidemisë dhe mbajtjes në këmbë të ekonomisë në qytet është bërë një çështje e madhe për qeverinë franceze. Ministri i Ekonomisë dhe Financave Bruno Le Maire, tha të premten se qeveria do të vlerësojë situatën e pandemisë çdo dy javë dhe libraritë dhe shitësit me pakicë mund të hapen për publikun brenda 15 ditësh. Në të njëjtën kohë, ai pranoi se bllokimi do të ulte aktivitetin ekonomik francez me 15 përqind.

SCAN

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here