Disa zakone nga brezi i vjetër që të rinjtë e sotëm nuk i kuptojnë dot

0
26

Disa tradita dhe zakone nga e kaluara që kemi trashëguar nga prindërit tanë qëndrojnë edhe në brezat e rinj.

Më poshtë keni disa zakone që mund të hasim akoma dhe arsyet pse duhet t’i heqim ato

Ftesa e të afërmve të largët në dasmën tonë

Dasmat janë të lidhura me tradita dhe zakone të shumta. 

Dikur ishte tradicionale të ftoje të gjithë të afërmit e largët dhe madje edhe kolegët e prindërve, duke ndjekur parimin “dasma jonë është po aq e mirë sa e të tjerëve”. Sot të sapomartuarit kanë prirjen të organizojnë festimin sipas shijes së tyre, duke u rrethuar vetëm me ata me të cilët mbajnë lidhje rregullisht.

Mbajtja e sendeve për një “rast të veçantë”

Zonja dhe zotërinj të moshuar që janë rritur në kohë lufte dhe pasluftës kanë një qëndrim të veçantë ndaj gjërave. 

Ata e kanë të vështirë të hedhin gjërat larg dhe i mbajnë këto gjëra për rastin e duhur. 

Parfumi që ata morën për ditëlindjen e tyre mund të qëndrojë i pahapur për 20 vjet, ndërsa një sërë pjatash të bukura mund të mblidhen thjesht  pluhur në një kuti.

Përfundimisht, këto gjëra bëhen të vjetruara dhe zënë vetëm vend në shtëpitë e tyre. 

Veshur me një mantel në shtëpi

Gjatë ditës, rrobat konsideroheshin si një send luksoz dhe për më tepër, nuk kishte veshje të posaçme për rrobat e shtëpisë – njerëzit thjesht duhej të vishnin rroba të vjetra që nuk ishin të përshtatshme për të dalë jashtë. 

Në ditët e sotme është mjaft e lehtë të gjesh komplete të përballueshme rrobash në dyqane dhe qendra tregtare.

Të kesh një set të veçantë pjatash për festimet dhe mysafirët

Çdo shtëpi e denjë supozohej të kishte një set të veçantë pjatash për festime të ndryshme. 

Zinte shumë hapësirë dhe përdorej rrallë. 

Në të njëjtën kohë, njerëzit  përdornin gota dhe pjata të copëtuara për përdorim të përditshëm. 

Së bashku me syzet e kristalta, ky grup konsiderohej një shenjë e prosperitetit dhe luksit, ato ishin të dhurata në përvjetorë dhe në dasma. 

Të sapomartuarit e sotëm preferojnë t’u jepen para dhe më pas zgjedhin enë qelqi sipas shijes së tyre.

Ruajtja e të brendshmeve për një vizitë tek mjeku

Çdo grua që respekton vetveten do të kishte një grup të veçantë të brendshmesh që kishte për qëllim të shkonte te mjeku. 

Sot është bërë shumë më e lehtë për të  gjetur të brendshme të bukura dhe të rehatshme për çdo formë të trupit.

Dhënia e këshillave të pakërkuara

Gjatë kohës së nënave dhe gjysheve tona, ishte zakon të jepnim këshilla herë pas here. Doktor Seth Meyers përshkruan se njerëzit që japin këshilla të pakërkuara në fakt nuk janë të interesuar për ju – ka të bëjë më shumë me dëshirën e tyre për t’ju kontrolluar. Në ditët e sotme jehona e kësaj tradite mund të shihet në forume dhe blogje – dashamirësit gjithmonë i lënë rekomandimet e tyre në situata për të cilat nuk janë pyetur.

Të kesh një kuti ose një kavanoz me kopsa të vjetra

Kutitë ose kavanozët me një tufë butonash të vjetër mund të gjenden pothuajse në çdo shtëpi. Ishte e vështirë për të blerë kopsa dhe kjo është arsyeja pse njerëzit i ruanin ato për çdo rast. Fëmijëve u pëlqente të luanin shumë me këto kavanoza. 

Megjithatë sot është e mundur që kopsat të vijnë përsëri në ndihmë sepse ekologët parashikojnë një lëvizje “të ngadaltë të modës”, ku rrobat me cilësi më të lartë do të përdoren për një kohë më të gjatë.

Shqetësimi për atë që do të mendojnë të tjerët

Varësia nga mendimet e njerëzve të tjerë ishte midis kolegëve të gjysheve tona sepse një veprim “i pahijshëm” mund të përfundonte në shkarkim ose humbje të një pune.

Psikologët modernë përshkruajnë se arsyeja nuk është në “vetëdijen kolektive”, por më shumë në mosdashjen e vetvetes, për të cilën duhet punuar.

Mos lavdërimi i fëmijëve

Gjyshërit tanë nuk i lavdëruan shumë fëmijët e tyre. Atyre iu duk se duke mos bërë këtë, ata i mbrojtën fëmijët. 

Psikologët e sotëm vërtetojnë se është e rëndësishme të tregojmë dhe shprehim dashurinë tonë për fëmijët tanë.

Burimi: Bright Side 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here