Studimi/ Ndotja e ajrit rrit ndjeshëm rrezikun e infertilitetit, shkencëtarët: Ndikon edhe te lindja e parakohshme dhe pesha e ulët e foshnjës

0
10

Infertiliteti përkufizohet si pamundësia për të konceptuar një shtatzëni, pavarësisht marrëdhënieve seksuale të pambrojtura për të paktën një vit rresht, ose 6 muajsh në disa rrethana.

Por një nga faktorët kryesorë që rrit ndjeshëm infertilitetin tek çiftet është niveli i lartë i ndotjes së ajrit.

Analiza e 18,000 çifteve në Kinë zbuloi se ata që jetonin me nivele mesatarisht më të larta të ndotjes së ajrit kishin një rrezik 20% më të madh të infertilitetit.

Studimi nuk u dha mundësi shkencëtarëve të përcaktojnë se si ndotja e ajrit mund të dëmtojë pjellorinë, por grimcat e ndotjes dihet që shkaktojnë inflamacion në trup, i cili mund të dëmtojë prodhimin e vezës dhe spermës, thanë shkencëtarët.

Një studim tjetër i fundit i 600 grave që frekuentojnë një klinikë amerikane të infertilitetit zbuloi se rritja e ekspozimit ndaj ndotjes së ajrit shoqërohej me një numër më të ulët të vezëve të pjekjes në vezore.

Infertiliteti prek shumë miliona çifte në të gjithë botën, por relativisht pak kërkime janë bërë në lidhje me ndikimin e ndotjes së ajrit. Sidoqoftë, ajri i ndotur tashmë dihet se rrit rrezikun e aspekteve të tjera të riprodhimit, duke përfshirë lindjen e parakohshme dhe peshën e ulët të foshnjës së porsalindur.

Nivelet e zakonshme të dioksidit të azotit janë aq të këqija sa pirja e duhanit në rritjen e rrezikut të abortit dhe grimcat e ndotjes janë gjetur në anën fetale të placentave.

Qin Li, në Qendrën për Mjekësi Riprodhuese në Spitalin e Tretë të Universitetit të Pekinit në Kinë, i cili udhëhoqi hulumtimin e infertilitetit, tha se prindërit e ardhshëm duhet të shqetësohen për ndotjen e ajrit.

Studime të shumta kanë vërejtur se ndotja e ajrit shoqërohet me shumë ngjarje të pafavorshme të shtatzënisë“, i tha ai “The Guardian”.

“Përafërsisht 30% e çifteve infertile kanë infertilitet të pashpjegueshëm”, shkruan Li dhe kolegët e tij, duke theksuar se mosha, pesha dhe pirja e duhanit ishin faktorë të njohur.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here