Komisioni Evropian propozon kontrolle më të rrepta për eksportet e vaksinave Covid

0
4

Komisioni Evropian ka propozuar kontrolle më të rrepta mbi eksportet e vaksinave Covid pasi akuzoi firmën suedezo-britanike AstraZeneca se nuk ka respektuar kontratën e saj për furnizimin e vendeve të BE.

Planet, të cilat do të diskutohen nga udhëheqësit e BE të enjten, nuk do të sjellin një ndalim të plotë, por mund të shkaktojnë tensione me Mbretërinë e Bashkuar.

Çdo dërgesë do të vlerësohej në nivelin e vaksinave dhe eksporteve të vaksinave në vendin e destinacionit. Ndërkohë, 29 milion doza të AZ janë inspektuar në një bastisje në Itali.

Italia konfirmon ‘inspektimin’ e policisë

Qeveria italiane tha se skuadra shëndetësore e policisë ushtarake kishte shkuar për të “verifikuar” në një fabrikë në Anagni, afër Romës, fundjavën e kaluar pas një kërkese nga Komisioni Evropian.

Fabrika ka një kontratë me AstraZeneca për të mbushur shishet me vaksinë dhe për t’i etiketuar ato, dhe do të bëjë të njëjtën gjë për vaksinën Johnson & Johnson, e cila është miratuar gjithashtu për përdorim në BE.

Gazeta La Stampa raportoi se Britania e Madhe ishte një destinacion i mundshëm për disa nga dozat, por një zyrtar i qeverisë britanike tha se nuk priste një dërgesë të tillë.

Qeveria italiane tha se “sasitë që u inspektuan të gjitha kishin për qëllim Belgjikën”. AstraZeneca tha se 16 milion nga dozat ishin “në pritje të lëshimit të kontrollit të cilësisë për t’u dërguar në Evropë” ndërsa 13 milion të tjerat do të shkonin në vendet në skemën e ndarjes së vaksinave Covax.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here